HungarianRomână
Home Sarmaság község
Sarmaság község PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. október 14. csütörtök, 18:11

 

Sarmaság Szilágy megye legnagyobb községe. Ezt a státuszát kedvezõ fekvésének is köszönheti. Vasútvonalak és országutak elágazási csomópontjában terül el. Itt halad keresztül a Nagykároly-Zsibó vasútvonal, amelyrõl itt ágazik le a Szilágysomlyó – Székelyhíd felé vezetõ vasút. Ugyancsak itt ágazik el a Nagykároly Szilágysomlyó közútról a Zilah felé vezetõ út. A közelmúltban készült el a Szatmárnémetit Kolozsvárral összekötõ E81-es európai út, amely ugyancsak keresztül halad falunkon.

Nem lesz messze tõlünk az épülõ Brassó-Nagyvárad nyomvonalú erdélyi autópálya sem, hisz egyik tervezett feljárója alig 20 km távolságra fog megépülni.

A település korát illetõen régészeti leletek bizonyítják, hogy itt, már a vaskorban is volt emberi település.

Elsõ írásos dokumentumokban az 1355-ös évbõl datálódik Sarmassagh formában. Ezekben az idõkben a falut és környékét Sarmassághy-ak birtokolták, akiktõl a késõbbiekben a Kemény család tulajdonába került. Az általuk épített udvarház falunk legrégibb épülete(1745), amit napjainkban felújított állapotában, Faluházként mûködik. A hálás utókor köztéri szoborral köszönte meg a hagyatékot: 2005-ben szobrot emeltünk Kemény János fejedelem tiszteletére.

Másik büszkeségünk az 1806-ben épült Református templom. Szomszédságában található a Hõsök emlékmûve, amely az I és II Világháborúban elesett Sarmaságiaknak állít emléket.

Fontosabb épületek: Baptista imaház (1992), Katolikus kápolna(1993), Középiskola(1963).

A kedvezõ felszini formák az alacsony dombok, a Zilah patak és a Kraszna folyó termékeny árterületei, hosszú idõn át meghatározták a lakosság megélhetését. Mezõgazdasági jellegû település voltunk. Az emberek döntõ többsége gabonatermesztéssel, állattenyésztéssel, szõlõmûveléssel foglalkozott. Ez a jellem az 1940-es évektõl fokozatosan megváltozott. Beindult a bányakitermelés. Geológiai felmérések szerint a föld mélye, több mint 100 millió tonna kitermelhetõ energetikai szenet (lignit) rejt. A kitermelés 1982-ig csak mélytermeléssel történt, amikor is beindultak a kûlszini fejtések is. Ezekben az években a bányavállalat évi termelése meghaladta a 900 ezer tonnát is, az alkalmazottak száma pedig elérte a 2800 fõt.

Sajnos napjainkban a teljes leépülés felé halad az egykor szebb napokat látott bányavállalat: a mélytermelés teljesen megszünt, a külszíni fejtés pedig alig vegetál. Az 1990-es évek utáni változások Sarmaságot is megérintették. Magánvállalkozások, magáncégek jelentek meg. Az Europan a malom és sütõiparban tevékenykedik, az Elite profilja a fafeldolgozás, Az EBE&Co, Prelasti, Izoboys tetõszigeteléssel, a Tünde és a Levi’s Com építõanyagok eladásával foglalkoznak. Ezek a cégek és a többi kisebb magánvállakozás nem fedik le a foglalkoztató munkaerõt. A maradék munkaerõ kénytelen itthon különbözõ alkalmi munkákat vállalni, vagy külföldön próbál szezonális megélhetés után nézni.

A változás nehézségei ellenére, Sarmaság a városiasodás felé halad. A közelmúltban kiépített víz- és szennyvízhálózat, az új spotcsarnok, a felújított iskolák és óvódák, az épülõ iskolamûhely, és nem utolsó sorban a minden igényt kielégítõ új családi házak a kedvezõbb jövõbe vetett hit bizonységai.


Sarmaság község: Lakosság 6541, amelybõl 5168 magyar, 1156 román és 217 roma.

 


Hozzátartozó települések:

 

Selymesilosva

Lakóinak száma: 772. Elsõ írásos említé 1321-bõl, Iloswa alakban. A református templom 1620 körül épült, valamint itt található a Genczi kastély is.

Szilágylompért

Lakóinak száma 912. Kazettás mennyezetû református temploma az 1777-es évekbõl való.

Majád

Lakóinak száma: 223. Színromán település, a szájhagyomány szerint a tatárjárás elõtt itt volt Sarmaság település eredeti helye.

Magurahegy

Az egykor szebb napokat látott Magura alji települést ma mindössze csak 7 család lakja. Az elmúlt években megépített kövesút talán bekapcsolja e halódó települést a faluturizmus vérkeringésébe.

Part

Sarmaság tanyavidéke volt, jelenleg majdnem teljes egészében lakatlan.

 

Módosítás dátuma: 2013. január 10. csütörtök, 13:53
 

Sarmasági hirmondó

Sarmasagi hirmondo

Valuta árfolyam

TaraSimbolCurs
State flagEUR 4.5563
State flagUSD 4.0114

Valabil azi: 2017-06-28
Sursa: BNR

Most Sarmaságon


Weather ForecastWeather Maps

Cine este online

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Kereső
Támogatja a Joomla!. Valid XHTML and CSS.